Turistii vor putea fi despagubiti integral in cazul falimentului agentiei de turism

Turistii vor putea fi despagubiti integral in cazul falimentului agentiei de turism

Turistii vor putea fi despagubiti integral in cazul falimentului agentiei de turism
Ministerul Turismului a pus, recent, in dezbatere publica un proiect de ordonanta care urmeaza sa permita despagubirea integrala a turistilor in cazul falimentului sau insolventei agentiilor de turism.
In prezent, legea obliga agentiile de turism sa incheie asigurari in caz de insolventa pentru o suma asigurata de cel mult 50.000 de dolari.
Noile forme de garantare vor fi stabilite pana la sfarsitul acestui an prin normele de aplicare care vor fi adoptate de ministrul Turismului.

Conform proiectului, “Agentiile de turism cu sediul pe teritoriul national, care comercializeaza catre consumatori persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora, au obligatia sa asigure furnizarea serviciilor turistice sau rambursarea tuturor platilor efectuate de catre sau pe seama turistilor, in masura in care respectivele servicii contractate nu sunt furnizate ca urmare a faptului ca agentia de turism se afla in dificultate financiara, definita potrivit legii.”
De asemenea, in cazul in care in contractul privind comercializarea pachetului de servicii turistice este inclus transportul de pasageri, agentia de turism asigura si garantii pentru repatrierea turistilor.
Sistemele de garantare a raspunderii agentiilor de turism pentru furnizarea serviciilor turistice catre consumator sunt reprezentate de scrisori de garantie bancara, polite de asigurare sau alte instrumente de garantare legal constituite, care pot functiona in paralel sau asociat. Garantia trebuie sa acopere si costurile estimate ale repatrierii.
In termen de 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, se aproba prin ordin al Ministrului Turismului si norme ale Autoritatii de Supraveghere Financiara, suma asigurata si modalitatea de organizare si functionare a sistemelor de garantare mentionate, se precizeaza in proiect.
Cititi AICI Proiectul de act normativ.

Cel mai recent caz este cel al agentiei de turism online Paravion, care a anuntat, la inceputul lunii august, ca va intra in procedura de insolventa, ca urmare a scaderii dramatice a afacerilor din Turcia. Aceasta are o polita valabila in cazul insolventei sau falimentului la OMNIASIG VIG, pentru o limita de 50.000 de dolari americani, conform datelor de pe site-ul agentiei.
Aceasta nu este singura agentie de turism care intra in insolventa in ultimul an. Printre cele mai cunoscute agentii care nu au mai putut onora vacantele cumparate de turisti se numara Genius Travel, Mareea si Funtrip World.
Ca urmare a acestor falimente, asiguratorii cauta solutii pentru protectia turistilor. Astfel, Gothaer Asigurari Reasigurari a lansat, recent, InsoTRAVEL, prima asigurare facultativa din Romania care acopera integral riscul de a pierde avansul sau sumele platite de turisti pentru vacanta in cazul insolventei agentiei de turism si neprestarii serviciilor turistice contractate. Aceasta este o acoperire suplimentara atasata Asigurarii de Calatorie in Strainatate de la Gothaer si este conceputa in asa fel incat permite protejarea integrala a sumelor achitate de catre turisti in cazul insolventei agentiei de turism, corelata cu limitele de despagubire selectate in functie de valoarea pachetului turistic.