Doi asiguratori nu indeplineau cerintele minime de capital, in primul trimestru

Doi asiguratori nu indeplineau cerintele minime de capital, in primul trimestru

La finalul primului trimestru din 2017, doua societati de asigurari nu indeplineau cerintele minime de capital (MCR), in timp ce o companie nu indeplinea cerintele necesarului de capital (SCR), conform noului regim de solvabilitate – Solvency II, arata ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara in raportul asupra evolutiei pietei de asigurare.

Insa, ASF nu precizeaza si numele acestor companii.

Fondurile proprii eligibile erau in valoare de 4,02 miliarde lei la nivelul intregului sistem, in data de 31 martie 2017, fiind compuse in principal din elemente de rang 1 fara restrictii (94%) si elemente de rang 2 (5%).

Pe parcursul trimestrului I 2017, fondurile proprii eligibile au ajuns la valoarea de 4,93 miliarde lei, iar in ceea ce priveste elementele componente, elementele de rang 1 fara restrictii au ponderea cea mai mare (91%).

Intrarea in vigoare a Directivei Solvabilitate II incepand cu 1 ianuarie 2016 a impus societatilor de asigurari necesitatea alinierii la noi reguli si standarde. Directiva sporeste protectia consumatorilor prin introducerea unor cerinte financiare prudentiale (Pilonul I) de natura sa asigure garantarea efectuarii platilor catre detinatorii si/sau beneficiarii politelor de asigurare.

Fiind un regim prudential bazat pe riscuri, Solvabilitate II utilizeaza modele specifice de evaluare a activelor, obligatiilor si necesarului de capital pentru activitatile de asigurare. Prin aplicarea acestora rezulta diferente semnificative comparativ cu valorile calculate conform reglementarilor statutare (regimul Solvabilitate I), in special in ceea ce priveste rezervele si cerintele financiare prudentiale (necesarul de capital).

Conform Solvabilitate II cerintele de capital pentru societatile de asigurare sunt mai ridicate fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atat din perspectiva investitionala cat si din cea a subscrierilor).

La finalul trimestrului I 2017, atat valoarea activelor cat si cea a obligatiilor societatilor de asigurare (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au crescut comparativ cu valorile inregistrate la sfarsitul trimestrului I 2016, arata ASF.

Astfel, activele totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 16% in trimestrul I 2017 comparativ cu valoarea consemnata la sfarsitul trimestrul I 2016, ajungand la 19,62 miliarde lei.